Skip to main content

Current Projects

Through innovative design, UC San Diego's transformational projects inspire and deliver UC San Diego’s vision of the future. With the focus on creating new and better ways of collaborating across groups and disciplines, new construction projects revolutionize the physical, cultural, intellectual, healthcare, patient care, research, residential and diversity of the UC San Diego and Hillcrest campuses.

Design elements focus on UC San Diego’s commitment to the student, staff, faculty, patient, visitor and community experience by creating healthy inclusive and collaborative living, learning, teaching, working and playing mixed-use spaces that promote local and global excellence.

Design and Innovation Building Marks Significant Milestone

Central Utilities Plant Expansion

Chiller Plant Expansion rendering

Concept rendering

Based on utility analyses of anticipated campus growth, the campus has determined that additional chilling capacity will be needed to support cooling demand of new buildings as they are completed. When construction of the Design and Innovation Building and Franklin Antonio Hall is complete in 2021 and 2022 and these buildings are connected to the campus’ chilled water system, the campus will reach its maximum cooling capacity and will no longer have the needed redundancy for back-up in the event that one of the chillers experiences a failure.

The proposed expansion would be located immediately adjacent to the existing Central Utilities Plant, on the west side of Herbert York Lane. The scope would include construction of a cast-in-place concrete facility to house chillers, pumps, electrical distribution equipment and piping and would include the installation of two exterior cooling towers. The new building would be designed so that it can be expanded to house a total of four chillers and associated pumps, electrical distribution equipment, piping and accessories could be installed to keep up with demand from new buildings. Site work would include excavation, grading and retaining walls for future installation of the Thermal Energy Storage tank, which requires demolition of the Revelle Provost Administration building and relocation of its occupants to available space in nearby Galbraith Hall.

Project Details

  • Project Manager: Nicole Cheng, (858) 822-1874
  • Phase:  Design Development
  • Executive Design Professional: Mascari Warner Dinh
  • Contractor:  TBD
  • Location:  Revelle College

Design and Innovation Building

Design and Innovation Building render

Concept rendering

This 74,000-square-foot collaborative facility aims to encourage new ideas, products and services that contribute to UC San Diego’s entrepreneurial spirit. Specifically, the goal is to encourage more collaboration between Jacobs School of Engineering, Visual Arts, the UC San Diego Design Lab, Cognitive Science, the Office of Innovation and Commercialization, the Alumni Association and other campus departments. This goal will be accomplished through multipurpose building space that can be easily reconfigured for various programs, meetings and studio learning.

The new facility will become a center for design and innovation activities, which are currently distributed across the campus. Adjacent to the new Light Rail Transit (LRT) station, the Design and Innovation Building will provide a new entrance experience to the campus and serve as a beacon for students, faculty, staff and visitors.

Press

Destination: San Diego – Campus breaks ground on region’s newest innovation and entertainment neighborhood.

Project Details

  • Project Manager: Bryan Macias, (858) 230-5648
  • Phase: Construction
  • Executive Design Professional: EHDD Architecture
  • Contractor: BNBuilders
  • Anticipated Completion: Spring 2021
  • Location: Pepper Canyon Neighborhood
  • LEED Certification Goal: Platinum rating

Construction Camera

See more views.

construction camera view

Downtown Park & Market “The U”

Downtown Innovation and Cultural Hub render

Concept rendering

The City of San Diego selected Holland Partner Group to redevelop a full-block site at the northwest corner of the intersection of Park Boulevard and Market Street in downtown San Diego. The redevelopment project will include apartments, retail, parking and warm shell space. In June 2017, the UC Regents authorized the campus to purchase approximately 66,000 gross square feet of this warm shell space to create a UC San Diego location at this property. The property has been entitled through the City as part of the larger mixed-use high density development and the City is acting as the responsible agency under the California Environmental Quality Act (CEQA).

The site is strategically located in the heart of downtown San Diego’s East Village neighborhood, clustered with educational institutions as well as firms and entrepreneurs specializing in innovation, technology, and the creative arts. The center will become a key intersection where people, ideas, and plans that draw on the rich resources of a global research university can come together to address the bigger question: what can San Diego become? The downtown center was designed with a purposeful mix of public, meeting, arts, and educational spaces for civic engagement, learning, collaboration, and cultural experiences unlike anywhere else in the region.

UC San Diego will convene an unprecedented array of talent and resources, from local to global, at the downtown center, allowing individuals, organizations, students, staff and faculty to build new productive relationships and create opportunities to improve our community — economically, culturally, socially, and for the greater civic good. The shell building will include underground parking, storage, stairs, elevators, restrooms, showers, janitor room, lactation room, electrical and IDF support spaces, and is a LEED Silver certified project featuring a green roof.

Press

Project Details

  • Project Manager: Kacy Wander
  • Phase: Programming and Development
  • Executive Design Professional: Gensler
  • Contractor: “TBD” until projects bid
  • Location: Downtown San Diego – intersection of Park Boulevard and Market Street
  • LEED Certification Goal: Silver rating

Fire Station

The fire station, a first for the campus, would be built as a partnership between the City of San Diego and UC San Diego, with the goal of serving the needs of the growing university, as well as the local surrounding community. The fire station, to be located near the intersection of Genesee Avenue and North Torrey Pines Road, would enable faster response times and provide vital emergency services that will benefit the UC San Diego community and the many families and individuals who live in the surrounding community. It would be approximately 10,500 gross square feet and comply with the City of San Diego Fire Station and UC San Diego construction standards. The new station would accommodate the standard fire station crew of 12 personnel per 24 hour shift and include three drive through fire apparatus vehicle bays, administrative offices, kitchen and dining area, day room, reception/watch room, training room, wash room, exercise room and crew quarters.

Press

Phase: Planning

Franklin Antonio Hall

Franklin Antonio Hall rendering

Concept rendering

In an effort to meet the needs of its growing student population, the Jacobs School of Engineering is adding a free standing building that will feature 200,000 gross-square-feet of laboratories, classrooms, faculty offices, meeting space, an auditorium and café. The building will be designed to foster collaborations between various fields of research via shared laboratories and work areas.

The new construction will make room for more faculty, which will improve student-to-teacher ratio. The project site will also be connected to the university’s existing pedestrian paths and bike lanes.

Press

UC San Diego Celebrates Franklin Antonio Hall Groundbreaking.

Project Details

  • Program Manager: Mark Rowland, (858) 822-0725
  • Project Manager: Abigail Grass, (858) 534-7793
  • Phase: Construction
  • Executive Design Professional: Perkins+Will
  • Contractor: McCarthy Building Companies, Inc.
  • Anticipated Completion: Spring 2022
  • Location: Warren College Neighborhood
  • LEED Certification Goal: Platinum rating
  • See parking and traffic impacts

Construction Camera

Watch slide show.

Hillcrest Outpatient Pavilion and Parking Structure

concept rendering

Concept rendering

The Hillcrest Outpatient Pavilion project (approximately 230,000 gross square feet) would provide new space for a broad range of diagnostic and treatment services in a number of specialty areas, and address existing demands for outpatient services. This project would also include construction of a new parking structure to provide approximately 1,850 parking spaces for faculty, staff, patients, and visitors, and related utility infrastructure. This project represents the first phase of redevelopment, which is part of the overall 2019 Hillcrest Long Range Development Plan that would guide redevelopment of the Hillcrest Campus and construction of a new, replacement hospital per Senate Bill 1953.

Phase: Planning

Marine Conservation and Technology Facility

Marine Conservation and Technology Facility

Concept rendering

The project converts Building D, and the basement portion of Building A, from the original construction of the National Oceanic & Atmospheric Administration (NOAA) Southwest Fisheries Science Center built in 1963 on Scripps land. In 2013, NOAA built a new facility across the street and the land reverted to the university.

The Marine Conservation and Technology Facility will be the physical center for the Center for Marine Biodiversity and Conservation (CMBC), which is poised to take a greatly increased role in the global arena of science for solutions in marine biodiversity and conservation. It will have modern classroom facilities that will enable the development of novel training programs, including professional short courses and problem-solving workshops. The basement will be almost entirely devoted to a saltwater research aquarium that will have chilled, ambient and warm seawater pumped directly from the Pacific Ocean from the Scripps Pier seawater system. These facilities will provide undergraduate and graduate coursework in marine biodiversity, conservation, resource management, advanced statistical analysis and associated disciplines.

Project Details

  • Project Manager: Kacy Wander
  • Phase: Construction
  • Executive Design Professional: Safdie Rabines Architects
  • Contractor: PCL Construction and Planning
  • Location: Scripps Institution of Oceanography campus, north end
  • LEED Certification Goal: Silver rating

North Torrey Pines Living and Learning Neighborhood

concept rendering

Concept rendering

The North Torrey Pines Living and Learning Neighborhood will be an exciting new addition to the UC San Diego campus. It represents a unique opportunity to plan, design and build a vibrant mixed-use community that incorporates residential, academic and administrative space. This new neighborhood will feature dining and retail space along with parking, plentiful open space and a pedestrian and bike-friendly layout. View conceptual images (PDF).

Envisioned to be a vibrant and active hub, the neighborhood will also be a welcoming and comfortable place that promotes community.

Videos

Press

Project Details

  • Project Manager: Matthew Smith, (858) 246-1970
  • Phase: Construction
  • Executive Design Professional: HKS in association with Safdie Rabines Architects
  • Contractor: Clark Construction
  • Anticipated Completion: Fall 2020
  • Location: West Campus Neighborhood (between Muir and Marshall Colleges)
  • LEED Certification Goal: Platinum rating
  • See parking and traffic impacts

Current Site View

Watch drone flyover.

current site view

Pepper Canyon Amphitheater and Public Realm Improvements

Pepper Canyon Amphitheater rendering

Concept rendering

This proposed project would create an open-air amphitheater that students, faculty, staff and visitors could use for formal and informal events. When not in use for events, the amphitheater could be used for more passive outdoor recreation at Pepper Canyon. Completion of the proposed work will enhance the experience for people arriving on campus via Light Rail Transit (currently under construction) and would include pedestrian walkways and landscaping improvements to the area.

Project Details

  • Project Manager: Bryan Macias, (858) 230-5648
  • Phase: Construction Documents
  • Executive Design Professional: Safdie Rabines Architects
  • Contractor: BNBuilders
  • Location: Pepper Canyon
  • LEED Certification Goal: Silver rating

Ridge Walk Improvements

Ridge Walk rendering

Concept rendering

Ridge Walk is one of the primary non-vehicular circulation features of the UC San Diego campus. With completion of the North Torrey Pines Living and Learning Neighborhood (permanent home for Sixth College) and the opening of Seventh College in fall 2020, the north/south alignment of Ridge Walk will traverse six of seven colleges on West Campus. The Ridge Walk Improvements project will create an enhanced pedestrian and multi-modal experience, with an emphasis on Ridge Walk identity and wayfinding between Muir College and Revelle College. The design for Ridge Walk Improvements (Muir to Revelle) effectively balances the historic district character of Muir College and Revelle College while creating a fresh new look to this important circulation corridor. Improvements will also be made to enhance the connection between Ridge Walk and Library Walk near Mandeville Center.

Press

Bridging Campus Communities

Project Details

  • Project Manager: Roland Bartsch, (858) 246-0795
  • Phase: Construction
  • Executive Design Professional: Spurlock Landscape
  • Contractor: DPR
  • Location: Muir – Revelle College

Current Site View

Ridge Walk

Scripps Ocean-Atmosphere Research Simulator (SOARS)

concept rendering

Concept rendering

Oceans cover 71% of the earth and exchanges between the ocean and atmosphere drive both weather and climate. The Scripps Ocean-Atmosphere Research Simulator (SOARS) will enable laboratory-scale simulations of the ocean-atmosphere boundary, reproducing the complex and interacting systems of wind, waves and microbial processes. SOARS will consist of a 36 meter long, 2.4 meter wide by 2.4 meter deep seawater channel and a recirculating atmosphere system to mimic ocean waves and create winds up to gale force conditions. Thermal controls for the seawater and air will enable simulation of tropical to polar conditions, including ice-ocean interactions.

SOARS will be the only instrument in the world capable of studying the current and future states of the ocean, atmosphere and ocean-atmosphere exchanges while reproducing the physics, chemistry and biology of the ocean. The ability to accurately reproduce the properties of the air-sea boundary and simulate the microbial loop in a controlled laboratory setting will encourage interdisciplinary studies, but the biological, chemical and physical controls provided by SOARS will also enable focused research within each discipline. SOARS will be housed inside the Hydraulics Laboratory (HLab) at Scripps Institution of Oceanography campus, which is associated with UC San Diego. SOARS is being developed under a grant from the National Science Foundation Major Research Instrumentation Program.

Project Details

  • Project Manager: Megan Francis
  • Phase: Construction
  • Executive Design Professional: AeroLab/CRB
  • Contractor: Align Builders
  • Location: Scripps Institution of Oceanography

Theatre District Living and Learning Neighborhood

concept rendering

Concept rendering


The Theatre District Living and Learning Neighborhood would include five buildings ranging in height from 9 to 21 stories to provide approximately 2,000 new beds for undergraduate students, residential life and administration offices for a new college, general assignment classrooms, a 480-seat auditorium, meeting space, restaurants and retail space for approximately 900,000 gross square feet total. 

The 11.8-acre site is located at the southwestern edge of the La Jolla West Campus. Public realm improvements would include: an enhanced campus entry at the Revelle College Drive intersection; partial realignment of Scholars Drive South (campus loop road); a valet/drop-off zone for the adjacent Theatre District; a transit hub for campus shuttles and public transit buses; an extension of Ridge Walk (a primary north-south pedestrian spine) to the southern campus boundary; and recreation/outdoor wellness spaces located strategically throughout the site. Currently, the proposed site provides 840 surface parking spaces in two lots that are bisected by Scholars Drive. The proposed project would include replacement parking in a below-grade configuration for approximately 1,200 cars (360 net new spaces).

Pursuant to the California Environmental Quality Act (CEQA), a CEQA Consistency Analysis for the project has been prepared. This is included as an Addendum to the 2018 LRDP Environmental Impact Report (EIR) wherein this project was evaluated for impacts.  The consistency analysis concludes that the project is consistent with the 2018 LRDP EIR, and the project will not result in any new significant impacts.

Project Details

  • Project Manager: Dennis Brown(858) 246-0185
  • Phase: Design Development
  • Executive Design Professional: : HKS & EYRC
  • Contractor: Kitchell
  • Location: West Campus Neighborhood (south of Revelle College – site map)
  • LEED Certification Goal: Gold rating

University Center Public Realm Improvements

With the arrival of Light Rail Transit Service to campus, the San Diego campus will transform the University Center to create a vibrant, pedestrian-scaled, transit-oriented, urban core that optimizes programmatic synergies between the campus and community. Improvements would connect the University Center Urban Core more fully to the UC San Diego campus and the city. Bicycle and pedestrian connection to the east, Rupertus Lane and Lyman Lane will extend to the LRT stop. Bicycle and pedestrian connection to the west, Rupertus Lane would extend uphill past Mandeville Center and connect to Ridge Walk. Removing vehicles from Rupertus Lane, along with these future connections, would create Rupertus Walk—a new east/west bicycle and pedestrian-only thoroughfare directly linking the Pepper Canyon LRT Station to Ridge Walk, the university’s primary north/south bicycle and pedestrian connection.

Phase: Planning

Questions or Comments?

Complete our Customer Feedback Form.